Viggby Ängar etapp 2

Täby

arosbostad-viggby-angar-view-balconies-16×9
arosbostad-viggby-angar-view-balconies-2×3
  • AdressViggbyholm
  • ArkitektBerglund Arkitekter
  • Bostäder46 lägenheter
  • Parkering36 garageplatser + 14 parkeringsplatser
  • InflyttPreliminärt Q4 2023 - Q1 2024

Nya bostadskvarter med närhet till hav och natur

Viggby Ängar blir ett nytt bostadsområde på sjösidan i Viggbyholm. Nu påbörjas den andra etappen om 46 bostäder med utsikt över ängarna ned mot vattnet. Här byggs även en ny rackethall med tennis och padel.

För att komma till Viggby Ängars andra etapp följer du en trädkantad lokalgata förbi ett rödbrunt tegelhus, med en fasad som inspirerats av dansk arkitektur. När du svänger runt hörnet är det öppna fält på vänster sida och på höger sida ligger den skyddade gården som tillhör bostadsområdet Viggby Ängar.

Lägenheterna har riktigt smarta planlösningar, med stort utrymme för flexibilitet. Vår arkitekt har vridit och vänt på skisserna och i förväg planerat för hur en fyra kan bli en femma och en stor luftig tvåa kan ändras till en effektiv trea. De flesta lägenheter har balkong och sikt åt minst två väderstreck.

Högst upp i det ena av de två husen finns två stora lägenheter med rundgångsbalkong. Du kan kliva ut åt norr, promenera längs kortsidan av huset och landa på södersidan med en fantastisk utsikt. Nästan för bra för att vara sant.

Det fina läget med närhet till naturområden, kommunikationer och service ger ideala förutsättningar för ett trivsamt bostadsområde. På ett kort promenad- eller cykelavstånd finns rekreation i alla dess former: bollplaner, rackethallar, ridbanor och båtklubb för att nämna några av möjligheterna.

Välkommen till Viggby Ängar.

Hitta en bostad som passar dig

I bostadsväljaren hittar du flera lägenheter med flexibel planlösning.
Med en tillvalsvägg får du ett extra rum i dessa lägenheter: 2.1001, 3.1002, 3.1003, 2.1501, 3.1101, 3.1201, 3.1301, 3.1401, 3.1402, 3.1403.

arosbostad-viggby-angar-brf2-kitchen-1×1

Ljusa och flexibla lägenheter med fantastisk utsikt

Det finns det inga standardlägenheter i Viggby Ängar, utan det är en mångfald av bostäder med stor variation. Den minsta lägenheten är 46 kvm och den största 132 kvm, från 2 till 5 rum och kök. Lägenheterna är förberedda för att kunna förändras i takt med att livet ändras.

Genom att sätta upp eller ta ned en vägg bildas större utrymmen eller tillskapas nya rum. Ambitionen har varit att skapa ljusa och funktionella lägenheter med fina siktlinjer inom bostaden och utblick mot naturen. Många av lägenheterna har genomgående planlösning med fönster åt flera väderstreck, vilket gör att ljusinsläppet under dagen maximeras.

Större lägenheter delas in i en privat sovrumsdel och en del för umgänge med vardagsrum och kök. Flera av de större lägenheterna har extra generösa utrymmen i hallen så att det finns plats för en barnvagn, cykel eller extra förvaring. Små lägenheter känns större genom bra förvaring, ljusinsläpp och utsikt.

Uteplats, balkong eller takterrass?

Nästan alla lägenheter egen balkong eller terrass och öppen utsikt över gården eller ned mot vattnet. Eller båda delar.

Högst upp i det södra huset finns två lägenheter med extra allt. Här har du tre eller fyra sovrum och generöst kök och allrum åt söder.

Det bästa av allt är balkongen som löper längs med hela lägenheten, från norrsidan mot gården och vidare runt kortsidan till fullt söderläge.

arosbostad-viggby-angar-brf2-bedroom-1×1

Form och funktion – hand i hand

Enkelhet, tidlöshet, kvalitet och funktion är begrepp som förknippas med skandinavisk design. Det är också temat för den fasta inredningen i våra bostäder.

Vi har lagt mycket tid och omsorg på att välja material och färger som håller för ett aktivt liv, och som fortsätter vara vackra över tid, där den naturliga färgskalan dessutom ger en lugn bakgrund till den personliga inredningen.

Lägenheterna och läget

Lägenheterna får ett skyddat läge med utsikt mot ängarna. Närmare stora vägen bygger vi en ny matbutik, tennishall och padelhall.

arosbostad-viggby-angar-brf2-livingroom-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-interior-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-kitchen-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-bedroom-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-bathroom-16×9
arosbostad-viggby-angar-view-balconies-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-balcony1-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-balcony2-16×9
arosbostad-viggby-angar-garden-16×9
arosbostad-viggby-angar-brf2-building-16×9
Viggbyoversikttext1920x1078
Frame
arosbostad-viggby-angar-garden-1×1

Varierad bebyggelse runt en grön gård

Mellan den första och andra etappen bildas en skyddad gård med mycket grön växtlighet och platser för lek eller möten mellan grannar.

Balkongerna vetter in mot den skyddade gården eller ned mot utsikten i söder. Entréerna är ljusa och välkomnande, för att det ska kännas tryggt och skönt att komma hem.

Efter en tur till stallet eller badplatsen ställer du cykeln vid entrén eller rullar in den i cykelrummet inomhus. Har du varit på en längre utflykt med bil kan du nyttja garaget eller markparkeringen utanför området. Det finns även gemensamt barnvagnsförråd samt enskilda externa förråd till varje lägenhet. Perfekt för att förvara pulkan eller skidorna på sommaren.

Ta parkstråket ned till Stora Värtan

Viggby Ängar är beläget på sjösidan i västra delan av Viggbyholm. I direkt anslutning till bostadsområdet finns naturområden med ängar och skogsdungar.

Närheten till naturen tas tillvara genom att samtliga lägenheter har utsikt mot intilliggande skogsparti, den lummiga gården eller mot ängarna som leder ner mot vattnet.

Om man går ner mot vattnet passerar man parkstråk vid dammarna, fotbollsplaner och en ridskola för att slutligen komma till Viggbyholms Båtklubb. Längs med Stora Värtan finns trevliga promenadstråk åt både norr och söder. För den som föredrar att träna inomhus finns både gym och anläggning för racketsport i närheten.

Viggby Ängar erbjuder direkt närhet till flera matbutiker och skolor från låg- till högstadium återfinns inom 5-10 minuters promenad. Området är lättillgängligt med både bil från E18 och allmänna kommunikationer i form av flertalet busslinjer och Roslagsbanans station Viggbyholm.

Det finns gott om parkeringsmöjligheter i anslutning till bostäderna, fördelade på garage under jord och parkering ovan mark. En stor del av parkeringsplatserna är förberedda för laddning av elbilar.

arosbostad-sunset-lake
AndreasPaulsson1080
SagaEnglund1080
Ken-Wendelin-Liten

Andreas Paulsson

Andreas Paulsson är ICA-handlare i andra generationen och tillsammans med sin syster Marie driver han ICA Stop i Täby. Butiken, som är belägen precis vid infarten till Viggbyholm, har varit i familjens regi sedan 1980.

Ni har drivit butik inom familjen i 40 år. Hur startade historien?

Familjen är ursprungligen från Sundbyberg, men vår pappa såg potentialen i läget här i Täby och tog sig an utvecklingen av butiken. Fem handlare hade tackat nej före honom, vilket de nog ångrar idag. Som ICA- handlare har du stor frihet att utveckla butiken efter eget huvud och vi har alltid arbetat efter konceptet att erbjuda kunderna något utöver det vanliga.

Kan du ge några exempel?

Vi ser oss som en saluhall mer än en vanlig butik. I vårt koncept ingår, utöver matvaror, en egen restaurang med anställda kockar och kallskänkor. Där kan vi servera mat, eller take-away, med den absolut bästa kvalitet som går att få. Vi har även alkoholtillstånd, vilket är ovanligt för en matbutik. På helgerna händer det till exempel att vi har servering av ostron och champagne inne i butiken.

Det låter onekligen som något utöver en vanlig butiksupplevelse.

Ja, jag tror att vi är unika i vårt upplägg. Vid kassorna finns en ”check-out lounge”, ungefär som en lounge på en flygplats. Där kan man lämna sin fulla kundvagn och ta en fika medan personalen sköter scanning och packning av varorna. Vi har även blivit utnämnda till Sveriges mest hållbarhetscertifierade ICA-butik.

Sveriges mest hållbarhetscertifierade ICA-butik, vad innebär det?

Vi brinner för hållbarhet och har en egen hållbarhetschef som fokuserar på certifieringsorganens tuffa krav, såsom till exempel KRAV och Svanen. Hållbarhetschefen ordnar utbildning för personalen och vi jobbar tillsammans med lösningar för att nå zero waste. Vi var till exempel först med att bygga en juicebar för att kunna ta hand om mogen frukt i butiken i stället för att kasta den.

Hur skulle du beskriva Viggbyholm?

Harmoniskt, gemytligt, lugnt, stillsamt… och energigivande. Det är helt enkelt ett trevligt område med trevliga människor. Butiken blir ju något av en lokal samlingsplats så vi träffar många av invånarna här. Det är en mix av människor i olika åldrar, men de som flyttar hit nu är framför allt barnfamiljer.

Vad tycker du själv är viktigt i ett bostadsområde?

Att det är ett lugnt område, med närhet till naturen. Jag har tre barn mellan fyra och tolv år, så jag vet av egen erfarenhet att det är viktigt att ha nära till utomhusaktiviteter. Och det upplever jag att det är här i Viggbyholm. Jag förstår att det blir någon form av lekplats på gården vid Viggby Ängar och det tror jag blir mycket uppskattat.

Har du något tips på vad man kan göra som boende i området?

På sommaren brukar vi själva ta en promenad ner till båtklubben när arbetet och vädret tillåter. Det är fantastiskt att komma ner till vattnet och känna in atmosfären. Och för den som vill fördjupa sig mer i ämnet mat och dryck så är man välkommen till vår ”gastro academy”. Vi erbjuder både längre utbildningar som spänner över sex-sju tillfällen samt middagskvällar med vinprovning.

Saga Englund

Saga är barnspecialistsjuksköterska och jobbar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Hon bor sedan fem år tillbaka i Viggbyholm tillsammans med sin man Christian. Med tre söner i åldrarna fem till tolv år, samt en hund, är det alltid full fart i familjen.

Hur tycker du det är att bo i Viggbyholm?

Jag skulle säga att det nästan känns som att bo i en småstad. Det är mycket umgänge med grannarna och föräldrar till andra barn. Alla barn i området går i samma förskola och skola när de är små, vilket gör att samhörigheten är stor.

Vad var det som fick er att flytta hit?

Vi tycker mycket om att vara på sjön, så A och O för oss var att hitta ett hus med närhet till vatten. Här är toppen ur det perspektivet. Vi har båten i Viggbyholms båtklubb så från det att vi lämnar huset tar det oss inte mer än 20 minuter innan vi är ute på Värtans vatten. Varma sommarkvällar åker vi till Kyrkvikens härliga klippor och njuter av bad och kvällssol.

Det låter som att det är ett bra område för barnfamiljer?

Det är superbra för barnen. De kan springa mellan trädgårdarna och cykla till varandra. Det är ett lugnt område, vilket är en väldig trygghet. Att barnen kan cykla till sina aktiviteter är också ett plus.

Vad gör ni för något på fritiden?

Som många andra i området så är vi ganska aktiva. Det blir mycket tennis och padel tillsammans med goda vänner. Vi har Sveriges finaste utomhustennisbanor på cykelavstånd. Det är också härligt att ta båten till någon av de närliggande sjökrogarna. Eller varför inte ta båten till Gröna Lund.

Hur ser det ut på vintern, när båten ligger på land?

På vintern åker man pulka i Kanonbacken eller längdskidor vid Skavlöten. Man kan också gå till Rönningesjön där det finns en plogad skridskobana och dricka varm choklad i Rönninge by. Det är också fint att bara promenera längs Värtans strand när isen ligger en krispig vinterdag. Det är magiskt!

Har du fler tips på promenadstråk?

Ja, man kan följa strandpromenaden och gå sjönära nästan hur långt som helst. Det finns flera grönområden, till exempel en fin park som heter Lorensviksparken. Där brukar barnen i samband med skolstart ha drakflygarfest varje år. I området finns även en inhägnad hundträningsplan där hundar kan mötas och där valp- och lydnadskurser arrangeras.

Det låter verkligen som att ni trivs i Viggbyholm.

Vi trivs jättebra! Det bästa är närheten till vattnet och havet. Och att det är väldigt mycket trevligt folk som bor i området. Närheten till bra caféer, restauranger, köpcentrum och aktiviteter spelar också in. Vad tänker du om det nya området Viggby Ängar? Jag tänker att det är ett jättebra läge, med grymma kommunikationer och nära till naturen. Ett härligt söderläge är det också.

Finns det något mer tips som du vill ge till dem som flyttar hit?

Ett lite ovanligare tips är att besöka brödbilen och ostbilen som kommer till parken nere vid vattnet varje fredag. Det är trevligt och lite lyxigt att handla goda ostar och nybakat bröd där inför helgen. Eller varför inte att ta ett glas bubbel eller en “afternoon tea” på vackra Näsby Slott.

Ken Wendelin

På Aros Bostad pratar man om hållbar helhet och vikten av närhet till rekreation. Vad menar man egentligen med det? Vi har frågat Ken som är CFO och vice VD på Aros Bostad hur han resonerar.

Vad menar ni egentligen med hållbar helhet?

Hållbar helhet är vårt begrepp för samspelet mellan bostaden, livet och miljön kan man säga. Funktionella planlösningar där arkitekten verkligen har tänkt till och satt sig in i vardagen för målgruppen. Det betyder också att vi bygger med sunda material som håller länge för både slitage och trendväxlingar. Alla material är avstämda mot en databas för att säkerställa att de är giftfria och framställda på ett hållbart sätt. Dessutom ska det vara lätt att ta sig till och från bostaden, finnas en tillgänglig gårdsmiljö och ligga nära rekreationsmöjligheter. Man ska vilja och kunna bo länge och må bra i en Arosbostad.

Kan du ge exempel på rekreationsmöjligheter?

Rekreation kan så klart betyda olika saker för olika personer. Vi avser möjligheten att på ett enkelt sätt sporta eller komma ut i naturen. Om man som jag gillar att gå med hunden och plocka svamp så är det viktigt att bostaden ligger nära ett skogsområde. För någon annan är det löparspår eller fotbollsplaner som är det viktigaste. Vi försöker se till att det alltid finns naturområden och sportanläggningar i närheten av våra bostadsområden.

Vad gör du själv på fritiden?

Jag har alltid haft väldigt mycket fritidsintressen. Under uppväxten var det tennis, fotboll och friidrott. Jag spelade även i brassorkester. Tennisen är för övrigt ett intresse som har tagits över av mina söner Oliver och Elvis. Det ger både motion, avkoppling och möjlighet att träffa nya kompisar. Numera spelar jag mest padel. Det blir nog uppåt 10 timmar per vecka om jag ska vara ärlig, så då är det uppskattat att få spela på banor nära hemmet. Och så gillar jag matlagning och biodling.

Biodling? Det låter spännande. Hur kommer det sig?

Intresset för bin, eller snarare honung föddes när jag fick följa med min granne till hans bikupor och smaka nyslungad honung. Jag tjatade om att jag skulle vilja ha egna bin ända tills min fru Petra fick nog och gav mig en biodlarkurs i 30-årspresent. Nu har min bror och jag 11 bikupor och fler ska det bli. Vi äter nog en honungsburk i veckan så det krävs några kupor.

Det låter som att du haft fullt upp med sport och kultur i olika former. Hur kommer det sig att du jobbar med ekonomi?

Min pappa är en riktigt entreprenör och under en period drev han flera McDonalds-restauranger. Självklart jobbade både min bror och jag i restaurangerna och vi gick även McDonalds Business School i Sverige och USA. På den tiden hade jag siktet inställt på att bli kock, men det slutade med studier på Handels i stället. Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt med siffror och att driva en McDonalds-restaurang är som att driva ett litet företag.

Slutligen, varför tycker du att man ska köpa en lägenhet av Aros Bostad?

Vi har ett genuint driv att skapa den bästa boenderesan för köparen. Aros Bostad är inte så stort, utan känns mer som ett familjebolag – precis som när min familj ägde och drev våra McDonalds-restauranger. Det finns en äkta passion för bostadsprodukten. Vi vurmar verkligen för att varje enskilt bostadsprojekt ska bli så bra som det är möjligt. Det finns med andra ord en själ och ett hjärta i det vi gör inom Aros Bostad.

Hållbarhet

Som bostadsutvecklare har vi stor påverkan på människor, miljö och samhälle och därigenom ett stort ansvar.

Vårt mål är att minimera verksamhetens direkta och indirekta påverkan på miljö och klimat, samt skapa förutsättningar för en hållbar förvaltning av våra bostadsfastigheter. Detta innebär att vi arbetar för att minska koldioxidutsläpp, energianvändning och mängden avfall, samt strävar mot mer cirkulära materialflöden. För att säkerställa att vi bygger med sunda material använder vi oss av Byggvarubedömningen, där alla byggrelaterade produkter godkänns utifrån kemiskt innehåll och miljöpåverkan under livscykeln.

Uppvärmning utgör normalt sett en betydande andel av en fastighets klimatpåverkan. För Viggby Ängar har vi dock utformat en lösning som är både miljösmart och kostnadseffektiv för bostadsrättsföreningen. Värme och kyla baseras på geoenergi och solel. Cirka 75–80 % av energin som används för att värma upp fastigheten kommer ifrån berggrunden intill fastigheten. Denna energi räknas som neutral avseende utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, och då den är lokalt utvunnen bidrar den inte heller till koldioxidutsläpp genom transport. Resterande energi avser elen som används för att driva värmepumparna, vilken kommer att vara miljömärkt el. För att maximera andelen förnybar energi placeras solpaneler på taket. Solelen kommer bland annat att driva geoenergianläggningen och på så vis göra uppvärmningssystemet i stort sett helt självförsörjande under sommarmånaderna. Sommartid kommer man även att ta tillvara på den kyla som finns i berget, så kallad frikyla, vilket ger bättre komfort under de varma månaderna.

Läs med om hur Aros Bostad arbetar med Hållbarhet här.

arosbostad_ordonnansen_mood-gras_sq

Dokument

I projekthäftet hittar du mer information om projektet, köpprocess, materialbeskrivning, teknisk beskrivning, arosbostaden och planlösningar.

Köpprocess och viktiga datum

Nedan följer information om hur det går till att köpa en bostad i Viggby Ängar. Här beskrivs också kort vad som kommer att hända från visning till tecknande av bokningsavtal.


Bokningsavtal

Bokningsavtalet skickas digitalt till dig för e-signering. En bokningsavgift om 30 000 kr erläggs och fungerar som en delbetalning av köpeskillingen. Bokningsavtalet är inte bindande. Byggherren är heller inte bunden att upplåta eller färdigställa bostaden och förändring i utformning och prissättning kan förekomma.

Skulle Aros Bostadsutveckling av någon anledning inte starta projektet så återbetalas hela bokningsavgiften. Väljer du att häva bokningsavtalet så återbetalar Aros Bostadsutveckling 20 000 kr av din erlagda bokningsavgift, 10 000 kr behålls för att täcka administrativa kostnader.


Förhandsavtal

Ett förhandsavtal kommer att tecknas när föreningen har erhållit tillstånd att ta emot förskott, vilket är ett juridiskt bindande avtal. Vid undertecknandet av förhandsavtalet finns en intygsgiven kostnadskalkyl. Förskottet är 100 000 kr (ev. inbetald bokningsavgift om 30 000 kr tillgodoräknas) och fungerar som en delbetalning på köpeskillingen för lägenheten.


Upplåtelseavtal

Ett upplåtelseavtal kommer att tecknas när bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registrerats hos Bolagsverket. En dellikvid erläggs vid detta tillfälle som räknas av från köpeskillingen. Dellikviden är 10% av köpeskillingen (tidigare inbetalt förskott om 100 000 kr räknas av vid detta tillfälle).


Tillträdestider

De tider vi kommunicerar i avtal och säljmaterial är preliminära intill tre månader innan tillträde då definitiv dag meddelas.


Besiktning

Innan du flyttar in i din bostad utförs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman där du bjuds in att närvara. Detta för att kontrollera att bostaden är i det skick som du har rätt att förvänta dig att den ska vara.


Tillträde

I god tid innan tillträdet kommer du att få betalningsanvisningar för den resterande delen av köpeskillingen. Innan nycklarna till din nya bostad delas ut ska verifikation på att hela köpeskillingen är erlagd visas. För att tillträdet och din flytt ska gå så smidigt som möjligt kommer du att tilldelas en inflyttnings- och hisstid. Vid tillträdet behöver du ha tecknat en egen hemförsäkring med bostadsrättstillägg.


Överlämnande av Bostadsrättföreningen

Aros Bostad sätter samman den första styrelsen i bostadsrättsföreningen, en så kallad interimsstyrelse. Denna styrelse förvaltar föreningens intressen i upp till ett år efter godkänd slutbesiktning av fastigheten. Därefter kallas du till en ordinarie stämma där en ny styrelse bestående av föreningens medlemmar röstas fram av alla boende. Denna styrelse driver sedan verksamheten vidare.


Garantibesiktning

Två år efter att du flyttat in utförs en garantibesiktning. Vid besiktningen kontrolleras om det har framträtt fel under tiden mellan slut- och garantibesiktningen. Eventuella fel åtgärdas snarast möjligt utan kostnad för dig. Besiktningsmannen är givetvis oberoende och certifierad.

En trygg bostadsaffär

En trygg ekonomi, väl omhändertagna bostadsprojekt och ett personligt engagemang är viktiga frågor för oss. För att öka tryggheten i en av livets största investeringar så omfattas alla våra projekt av ett trygghetspaket.​

Läs med om hur Aros Bostad arbetar med en trygg bostadsaffär här.

arosbostad-orminge-broker-1×1

Kontakta våra mäklare för mer information eller frågor

Iréne Hildebrandt
Individa Fastighetsmäkleri
070 – 855 03 11
irene@individafast.se

Malin Röjås
Individa Fastighetsmäkleri
070 – 600 73 63
malin@individafast.se

Alla bilder är visualiseringar (avvikelser kan förekomma).