Tallbacken Snättringe
Huddinge
- AdressLillgårdsgränd
- ArkitektWaldemarson Arkitekter
- Bostäder15 radhus
- FörsäljningStart hösten 2023
- InflyttVåren 2024
Som att bo i en tallskog på landet, fast väldigt nära stan
Det är inte en slump att vi har döpt vårt projekt till Tallbacken. Bostadsområdet ligger nedanför en södervänd sluttning, som övergår i en rejäl höjd dit man kan klättra upp och få en fin överblick över närområdet. Här uppifrån ser man både skolan, förskolan och Källbrinks idrottsområde.
Närheten till naturen är verkligen påtaglig och området är perfekt beläget för den som gillar natur och motion. Gömmarens naturreservat med stigar för cykling, löpning och ridning ligger endast någon minut bort. På andra sidan vägen ligger Källbrink med fotbollsplaner, idrottsplats och tennishall. Här finns även den närmsta skolan och förskolan, som man bäst kommer till genom att snedda mellan ängar och fårhagar.
Tallbacken ligger i området Snättringe i Huddinge kommun. Härifrån kan du cykla eller ta buss till både Stuvsta och Huddinge Centrum, båda två med pendeltågsstation och butiker. Sommartid kan du packa badväskan efter jobbet och välja på klippbad i skogen eller bryggbad med restaurang. Vintertid plogas skridskobanor i närheten och Flottsbrobacken ligger 10 minuter bort för längd- och utförsåkning.
Välkommen till Tallbacken.
Bostäderna
Husen har liggande träfasad i en grå kulör som harmoniserar med plåttaket. Moderna fönsterpartier ger bra och fint ljus, samt bidrar till husens karaktär.
På tomterna finns det gott om utrymme för både lek och middagar, eller plats att bara njuta av den intilliggande naturen. Husen får digitala lås och parkeringsplatserna är förberedda för laddstolpar.
Vi tycker själva att arkitekten har skapat väldigt fina planlösningar för våra radhus.
Boytan om 130 kvm har alla funktioner som man kan önska sig i en villa; med avskild hall, två matplatser i markplan och separat tvättstuga.
Entrévåningarnas öppna planlösning skapar genomsikt och stor rumskänsla. Här finns plats för matlagning och socialt umgänge, medan det övre planet blir mer privat. På andra våningen finns möjlighet till fyra sovrum och ett allrum. Eller tre sovrum, ett allrum och ett separat kontor för hemmajobbaren.
Tallbacken blir ett område för den moderna familjen i ett befintligt bostadsområde med naturen runt knuten.
Under husens planering har vi tänkt på att hålla nere framtida driftkostnader och valt hållbara material för att er bostad ska bli så bra som möjligt. Under våren kommer vi att ansöka om projektets Svanen-certifiering.
Alla tomter utrustas med laddstolpar så att ni kan ladda er bil.
Form och funktion – hand i hand
Enkelhet, tidlöshet, kvalitet och funktion är begrepp som förknippas med skandinavisk design. Det är också temat för den fasta inredningen i våra bostäder.
Vi har lagt mycket tid och omsorg på att välja material och färger som håller för ett aktivt liv, och som fortsätter vara vackra över tid, där den naturliga färgskalan dessutom ger en lugn bakgrund till den personliga inredningen.
Området
Att ett område ligger mitt i naturen och ändå nära till all tänkbar service och kommunikationer kan låta som en kliché, men för den här delen av Snättringe så är det fullkomligt sant.
Om du går ut från Tallbacken och korsar Gamla Stockholmsvägen kan du ta genvägen rakt över fårhagarna bort till Källbrinksskolan. Här finns skolklasser från förskola till högstadium och en idrottshall som nyttjas av både gymnastik- och innebandyföreningar. Håller du i stället lite snett åt höger kommer du upp till Källbrinks idrottsplats med flera fotbollsplaner, tennisklubb med utomhus- och inomhusbanor samt en utomhusarena för friidrott. Här finns även upplysta motionsspår i skogsmiljö.
Väljer du i stället att följa Gamla Stockholmsvägen västerut kommer du strax till Gömmarens naturreservat med vandringsleder, badplats och uppmärkta skogsslingor för både löpare, cyklare och ryttare. Från Tallbacken har du cykelavstånd till två badsjöar och två olika ridskolor. En tio minuters bilfärd tar dig till Flottsbro, södra Stockholms största skidbacke, med flera liftar och nedfarter som även är öppna sommartid för downhill-åkning med mountain bike.
Korta avstånd
För den som vill ta sig till service och shopping går det att hoppa på bussen precis nedanför området och åka sex minuter bort till Huddinge Centrum.
Det går precis lika bra att cykla, avståndet är kort och det finns fina cykelvägar. Huddinge Centrum är ett utomhuscentrum med alla de större kedjorna och ett flertal restauranger och caféer. Det finns en matbutik på gångavstånd från Tallbacken och flera mysiga caféer, bland annat Café Nytorp i den lilla röda stugan vid Källbrinks idrottsplats och Fullersta Gård med anor från 1600-talet.
En dåligt bevarad hemlighet i området är du kan cykla längs med ”brandvägen” genom naturreservatet och ta dig bakvägen bort till Kungens Kurvas hela utbud av butiker. Här ligger även Zetas trädgård som är världsberömt i hela Stockholm för sin fina miljö och trevliga café.
Långsjön
Långsjön ligger på gångavstånd för vuxna och cykel- eller vagnavstånd för mindre barn. Att springa eller promenera runt sjön är en populär motionsrunda för Snättringeborna.
Sjön nyttjas flitigt både på sommaren och vintern. Här finns tre kommunala badplatser, flera naturliga klippbad och gott om möjligheter till att fiska. Det är inte tillåtet med motorbåtar i sjön, vilket passar bra för kanotister, långsimmare och små barn som ska lära sig att simma.
Herrängens gård på norra sidan av sjön serverar hemlagad mat och fika i gammaldags herrgårdsmiljö, med sittplatser både ute och inne året om. Här kan du även hyra sup och prova utomhusyoga bland äppelträden.
På vintern plogas en kilometerlång skridskobana och när det är dags för paus stannar du för en italiensk lunch vid Långsjöbadet eller tar ett snabbt stopp vid någon av de mobila korvvagnarna med lokal chark som rullas ut på isen. Vid sjöns östra ände finns en temalekplats med miniatyrer av lokala hus och längs södra sidan finns en lekplats med dinosaurietema.
Gömmaren
Sjön Gömmaren ligger i ett reservat och är omgärdat av tallskog och klippor ända ner till vattenbrynet. Här finns en kommunal badplats med en liten sandstrand och klippbad.
Om du vandrar runt Gömmaren känns det snarare som att du är långt ute i vildmarken än en kvart från södra Stockholms största handelsområde. Gömmaren är en fin fiskesjö med en mycket aktiv fiskeklubb som sköter om sjön. Har du tur kan du få både gädda och regnbågsforell på kroken.
Hållbarhet
Som bostadsutvecklare har vi stor påverkan på människor, miljö och samhälle och därigenom ett stort ansvar.
Vårt mål är att minimera verksamhetens direkta och indirekta påverkan på miljö och klimat, samt skapa förutsättningar för en hållbar förvaltning av våra bostadsfastigheter. Detta innebär att vi arbetar för att minska koldioxidutsläpp, energianvändning och mängden avfall, samt strävar mot mer cirkulära materialflöden. Hus med stommar i trä, som här i Tallbacken, har i runda mått bara hälften så stort CO2- avtryck som ett hus byggt i betong. För att säkerställa att vi bygger med sunda material använder vi oss av Byggvarubedömningen, där alla byggrelaterade produkter godkänns utifrån kemiskt innehåll och miljöpåverkan under
livscykeln.
De flesta av våra inredningsval i Arosbostaden är dessutom Svanenmärkta. Våra bostadsprojekt certifieras i enlighet med Svanen, för att säkerställa sunda och hälsosamma boendemiljöer. En Svanen-certifiering innebär att byggnadens påverkan på miljö och människa granskas ur ett livscykelperspektiv. Det ställs bland annat krav på energianvändning, kemiska produkter, byggprodukter och en rad innemiljöfaktorer. Svanen ställer även krav på kvalitetsstyrning i byggprocessen och på överlämnandet av byggnaden till de boende såväl som för förvaltning och drift. En annan del av vårt hållbarhetsarbete omfattar att skapa trygga boendemiljöer, med platser för lek och för grannar att mötas. Vi väljer platser som har nära till service, allmänna kommunikationer och naturliga rekreationsområden. Då blir det lätt att pendla till jobb eller skola, samtidigt som det är nära till naturen för motion och lek när man kommer hem.
Dokument
I projekthäftet hittar du mer information om projektet, köpprocess, materialbeskrivning, teknisk beskrivning, arosbostaden och planlösningar.
En trygg bostadsaffär och trygg månadsavgift
En trygg ekonomi, väl omhändertagna bostadsprojekt och ett personligt engagemang är viktiga frågor för oss. För att öka tryggheten i en av livets största investeringar så omfattas alla våra projekt av ett trygghetspaket.
Kontakta våra mäklare för mer information eller frågor
Krister Florin
Fastighetsmäklare
070-511 52 29
krister.florin@fastighetsbyran.se
Alexandra Florin
Extra kontaktperson
070-975 76 91
alexandra.florin@fastighetsbyran.se
Alla bilder är visualiseringar (avvikelser kan förekomma).
Daniel Pedersen
Spröd Stenugnsbageri
Daniel driver Spröd Stenugnsbageri i Huddinge tillsammans med Mikael Lind och David Blom. 2018 öppnade de bageriet på Hörningsnäsvägen och sedan 2019 driver de även caféverksamhet på Fullersta Gård.
Hur kommer det sig att ni startade Spröd Stenugnsbageri?
David, Micke och jag är gamla kollegor och vi hade pratat om att vi ville öppna ett riktigt bra bageri i Huddinge. Vi hade världens bästa tajming då Huddinge Bageriets gamla lokaler på Hörningsnäsvägen blev lediga. Under ett par år hade det varit catering här, men annars har det varit bageri sedan urminnes tider.
Varför ville ni öppna just i Huddinge?
Jag är uppväxt i Snättringe och flyttade tillbaka till Huddinge i samband med att jag fick barn. Inne i stan kryllar det av bra bagerier, men här i Huddinge tyckte vi att det saknades ett riktigt surdegsbageri. Vi startade i liten skala och fick snurr på verksamheten direkt.
Vad är det som är speciellt med surdeg och hantverksbakat bröd?
Det är både nyttigare och godare än annat bröd! Vi bakar allt matbröd på surdeg som får jäsa 16 till 20 timmar i kallrum. Då frigörs mer näring och brödet får mer smak. Allt bröd bakas i stenugn och vi använder endast ekologiska spannmål utan tillsatser. Eftersom varje skörd är unik så beter sig mjölet annorlunda varje gång. Det gör att vi får klämma och känna på degen för att få den rätta konsistensen.
Bakar ni enbart matbröd?
Nä, vi gör bakverk och kondis också. Vi bakar helt enkelt det som vi tycker är gott och bra.
Det låter som en bra filosofi. Vad är era favoriter i sortimentet?
Min personliga favorit är vår levain och ciabatta. Och för bakverk så är det kardemummabullen. Fast de andra föredrar kanelbullen.
Kan du berätta mer om ert café i Fullersta Gård?
För 1,5 år sedan så fick vi möjlighet att öppna café i Fullersta Gård, som är en gammal gård med fantastisk miljö trots att det ligger centralt i Huddinge. Egentligen är det mer en brödbod och ett lunchställe där vi serverar enklare mat som grillade mackor och sallader. Men vi har också frukost, kondisbitar, tårtor och hemrostat kaffe på menyn. Vill man ta en kaffe och macka i farten på väg mot pendeltåget går det också bra.
Vad innebär det att Fullersta Gård är ett konstcentrum?
Förutom caféet så finns det både konstutställningar och konstverkstan för barn och unga. Man kan komma förbi och lyssna på en föreläsning eller se en utställning och äta något hos oss. På torsdagar och fredagar har vi öppet till klockan 20 och vi har även alkoholrättigheter i caféet så att man kan få ett glas vin eller bubbel till maten.
En avslutande fråga till dig som är hemvändare till kommunen. Vad tycker du är det bästa med att bo i Huddinge?
Att det nästan är som att bo på landet, fast det är nära till stan.
Michaela Nelson Zell
Lågstadielärare
Michaela arbetar som lågstadielärare för nyanlända på Visättraskolan i Huddinge. Hon bor med sin man och tre barn i ett parhus i Snättringe, alldeles i närheten av Aros Bostads projekt Tallbacken.
Hur tycker du det är att bo i Snättringe?
Det är jättebra! Jag brukar tänka att det är enkelt att vara förälder här, för det är så nära till allt och lätt att ta sig överallt. Här finns bra skolor, förskolor och butiker på promenadavstånd. Det är lite som att bo i stan fast man har nära till naturen. Och pendeln tar bara 13 minuter in till City om man vill åka dit.
Ni bor i ett område med mycket parhus, radhus och villor. Hur skulle du beskriva det?
Egentligen så hade jag inte tänkt att jag skulle bo i hus. Jag är född och uppvuxen i stan och ser mig själv som en lägenhetstjej, men nu har jag bott här i nio år och upptäckt att jag trivs väldigt bra med det. Eftersom jag är van att bo i lägenhet så känns det lite tryggt att bo med mycket folk runt omkring. Jag vet vilka som bor i området, alla hejar på varandra och hjälps åt när det behövs.
Det låter verkligen som ett bra område för barn.
Ja, barnen och deras kompisar kan gå till skolan själva och röra sig i området utan att man behöver vara orolig. De gör små upptäcktsfärder på egen hand, som att gå till Hemköp och handla. Personalen är vana vid att barn kommer dit ensamma och är väldigt hjälpsamma.
Hur ser en vanlig dag ut för er när ni är hemma?
Tjejerna är tolv respektive åtta år så de har mycket aktiviteter såsom fotboll och dans. Deras lillebror är tre år så vi brukar ta hans springcykel och gå till någon lekplats eller gå ut och hoppa studsmatta i vår lilla trädgård. Inom gångavstånd finns både Långsjöparken och Dinosaurieparken, eller Tranparken som det egentligen heter. Det är jättemysiga och roliga lekplatser för mindre barn.
Brukar ni åka till någon av sjöarna för att bada?
När tjejerna var yngre åkte vi till både Gömmaren och Långsjöbadet för att bada. Där finns bra badplatser för barn. Vår yngsta har dock varit nöjd med sin uppblåsbara pool på tomten, så vi har inte åkt dit med honom än.
Finns det vinteraktiviteter i närheten?
På vintern så går vi bort till en pulkabacke här i närheten, eller åker skridskor. Det finns både plogad naturis och hockeyrink en bit bort. Vi har även kompisar som bor i ett radhusområde i närheten där föräldrarna hjälps åt att spola en bana på bana på vintern.
Det låter som att det är fullt upp med barnen. Hinner du med att göra något för dig själv?
Det blir mycket promenader! Här finns alltid någon granne som kan tänka sig att följa med på en tur runt Långsjön eller bort till Källbrinkskogen. Eller så sätter jag mig på altanen och njuter av en bok och en kopp te. Det är väldigt fina omgivningar och lätt att vara ute här, sådant som gör att jag trivs.
Natalie och Philip
Natalie och Philip har bott alla sina femton respektive tretton år i Snättringe. Här delar de med sig av sina tips till vad man kan göra i området som barn och ungdom. Själva lägger de det mesta av sin fritid på Huddinge Tennisklubb. ”Det är en väldigt trevlig klubb med härlig stämning” hojtar mamma Sandra som tjuvlyssnar på intervjun.
Hur skulle ni beskriva Snättringe?
Det är ett roligt grannskap, med många barn i ens egen ålder. Inte bara vuxna och pensionärer. Här bor snälla, trevliga och aktiva personer i blandad ålder kan man säga. Man hänger mycket med grannarna och som barn är det lätt att gå hem till varandra.
Nu är ju ni tonåringar, men vad tyckte ni var bra med Snättringe när ni var yngre?
Att det alltid är mycket barn ute och leker. Och att man kan göra allt möjligt. Här finns både parker och köpcentrum. Vi tyckte nog att Rådsparken var den bästa för där finns det både djur, stora klätterställningar och en skatepark. Dinosaurieparken är också bra. Där är mysigt att hänga, och kanske bada i solnedgången, även när man är lite äldre. Åka skridskor på Långsjön är också kul.
Ni spelar mycket tennis båda två. Kan ni berätta lite om tennisklubben?
Det är en jättebra klubb där det finns grupper för många olika åldrar, från minigrupper och uppåt. Vi har spelat sedan vi var sex och åtta år och nu är jag (Natalie) tränare för två olika grupper. Det är många som är i tonåren som hjälper till att jobba som tränare, står i caféet eller shopen och hjälper till vid matcher. På helgerna är det mycket tävlingar. KM är en riktigt familjefajt där vuxna spelar ihop med barn. Man får verkligen kompisar över alla åldrar och tjejer och killar tränar ihop.
Hur är det att vara tränare Natalie?
Det är faktiskt jättekul. Barnen är jättesöta, men man kan förstås få lite ont i huvudet för de är ganska högljudda.
Är inte tennis lite av en snobbsport?
Det är ingen snobbsport! Tennis är rätt tufft. Det är både jobbigare och roligare än padel till exempel. Dessutom är det en bra sport för vuxna som kan ha svårt att få ihop ett helt lag för att spela fotboll.
Vad skulle ni säga om läget för Tallbacken, det nya området som vi bygger i Snättringe?
Det är nära till allt, men utan att bo mitt i stan där det är packat med hus. Det är skog, men man bor inte ute i ingenstans.
Det var ju en bra beskrivning. Vad menar ni med nära till allt?
Bussarna går direkt till Huddinge Station och Fruängen från Källbrink så man kan lätt åka in till stan. Källbrinkskolan och dagis ligger precis bredvid. Det är nära till fotboll, friidrott och tennisklubben såklart. Och så finns det cykelklubb och orienteringsklubb som kör i området.
Har ni själva gått på Källbrinkskolan?
Nä, men jag vet att Källbrinkskolan har en kul skolgård med bandyplan (Philip). Vi gick på Snättringeskolan som också ligger ganska nära. Det är en jättebra skola för lite yngre barn för det är mysigt och inte så stort. Men skolgården är stor.
Nu går ni i Engelska skolan i Älvsjö. Varför gör ni det när det finns högstadieskolor i närheten? Är det inte jobbigt att ta sig dit?
Natalie: Jag ville prova något nytt. Philip: Jag ville lära mig mer engelska. Dessutom gick ju Natalie redan där och nu går vår lillebror också där. Och det går jättesnabbt att åka dit. 10 minuter med bil och max 30 minuter kommunalt. Annars har man otur.
Är det något mer ni skulle vilja säga till någon som är på väg att flytta till Tallbacken?
Att café Nytorp är jättemysigt. Där kan man fika och äta glass. När vi var där en gång hade de en kock på besök som grillade utomhus. Det var väääärldens godaste hamburgare.