Tallbacken Snättringe

Huddinge

arosbostad-tallbacken-cover-landscape
arosbostad-tallbacken-cover-portrait
  • AdressGamla Stockholmsvägen
  • ArkitektWaldemarson Arkitekter
  • Bostäderca 160 st
  • FörsäljningFörsäljningsstart 2022

Som att bo i en tallskog på landet, fast väldigt nära stan

Vårt bostadsområde Tallbacken ligger i en södervänd sluttning där uppvuxna tallar och bergknallar ger området karaktären av en skogsbacke. Närheten till naturen är verkligen påtaglig och området är perfekt beläget för den som gillar natur och motion.

Gömmarens naturreservat med stigar för cykling, löpning och ridning ligger endast någon minut bort. På andra sidan vägen ligger Källbrink med fotbollsplaner, idrottsplats och tennishall. Här finns även den närmsta skolan och förskolan, som man bäst kommer till genom att snedda mellan ängar och fårhagar.

Tallbacken ligger i området Snättringe i Huddinge kommun. Härifrån kan du cykla eller ta buss till både Stuvsta och Huddinge Centrum, båda två med pendeltågsstation och butiker. Sommartid kan du packa badväskan efter jobbet och välja på klippbad i skogen eller bryggbad med restaurang. Vintertid plogas skridskobanor i närheten och Flottsbrobacken ligger 10 minuter bort för längd- och utförsåkning.

Bostäderna är planerade för att det ska vara enkelt att leva vardagsliv och trevligt att vara hemma. Här väljer du mellan radhus eller lägenhet, med olika alternativ för antal rum och storlek på bostad. Alla bostäder är ljusa och rymliga, med egen balkong eller uteplats. Från lägenheterna i markplan leder dubbla altandörrar mer eller mindre rätt ut i naturen. Högre upp i husen finns stora balkonger med rejäl utsikt och middagsplats för många.

Välkommen till Tallbacken.

arosbostad-tallbacken-livingroom-16×9
arosbostad-tallbacken-architect-1×1

Bostäderna

Tallbacken kommer att bestå av totalt 160 bostäder, fördelade på fyra flerfamiljshus med lägenheter och två kvarter med radhus i olika storlekar.

Gemensamt för både lägenheter och radhus är att de planerats med stor omsorg för att få plats med alla vardagens funktioner och ändå kännas öppna och ljusa. Alla bostäder har egen balkong, terrass eller uteplats där det finns gott om utrymme att äta frukost och middag, eller bara njuta av naturen som kryper ända fram till husen.

Bo i radhus

Vi tycker själva att arkitekten har skapat väldigt fina planlösningar för våra radhus.

De har alla funktioner som man kan önska sig i en villa; med avskild hall, två matplatser i markplan och separat tvättstuga.

Entrévåningarnas öppna planlösning skapar genomsikt och stor rumskänsla. Här finns plats för matlagning och socialt umgänge, medan de övriga våningarna blir mer privata.

Radhusen finns i tre olika utföranden; hustyp A och B i norra delen och C i södra delen. Hustyp A är 142 kvm i tre plan, där översta våningen är ett allrum med utgång till en stor takterrass. Hustyp B och C har snarlika planlösningar om 130 kvm fördelade på två plan.

Storleken på rummen varierar mellan hustyperna, men båda har möjlighet till fyra sovrum och ett allrum på andra våningen. Eller tre sovrum, ett allrum och ett separat kontor för hemmajobbaren.

arosbostad-tallbacken-kitchen-3×4
arosbostad-tallbacken-bedroom-1×1

Bo i lägenhet

Våra flerfamiljshus rymmer lägenheter med olika storlekar och planlösningar.

I entréplan finns rymliga treor och fyror med egen uteplats, vilket är bekvämt för den som vill ha nära till natur eller utomhuslek. Här kan du ta kaffekoppen i handen och välja en av flera dubbeldörrar för en frukost på altanen.

När du kommer hem från jobbet ställer du barnvagnen i ett låst rum alldeles utanför din entré och cykeln i rummet bredvid. Det är även lätt att komma åt pulkan eller skidorna och slänga sig ut i den första snön, eftersom alla förråd ligger i markplan.

De flesta lägenheterna har stort vardagsrum med hörnläge, vilket ger utsikt och ljus från två väderstreck. Våra tvåor finns i tre varianter, från 41 – 60 kvm, för att passa fler plånböcker och önskemål. Femman allra högst upp i huset har två stora badrum och hela fyra sovrum, samt stor takterrass i sydväst som sträcker sig längs med hela lägenheten. Här finns gott om plats för den stora familjen, eller för den som vill ha plats för eget arbetsrum och extra gästrum.

Form och funktion – hand i hand

Enkelhet, tidlöshet, kvalitet och funktion är begrepp som förknippas med skandinavisk design. Det är också temat för den fasta inredningen i våra bostäder.

Vi har lagt mycket tid och omsorg på att välja material och färger som håller för ett aktivt liv, och som fortsätter vara vackra över tid, där den naturliga färgskalan dessutom ger en lugn bakgrund till den personliga inredningen.

arosbostad-tallbacken-interior1-16×9
arosbostad-tallbacken-interior2-16×9
arosbostad-tallbacken-interior3-16×9

Husen

Det är inte en slump att vi har döpt vårt projekt till Tallbacken. Bostadsområdet ligger på en södervänd sluttning, som övergår i en rejäl höjd dit man kan klättra upp och få en fin överblick över närområdet.

Här uppifrån ser man både skolan, förskolan och Källbrinks idrottsområde.

Bergknallar och uppvuxna tallar har bevarats för att behålla områdets naturliga skogskaraktär. Husen är placerade för att nyttja terrängen och ljusets förflyttning under dagen på bästa sätt.

De fyra flerbostadshusen ligger vid foten av berget, som en länk mellan den lägre radhusbebyggelsen i söder och det övre radhuskvarteret i den brantare terrängen i norr.

Arkitekten berättar att punkthusens fasader går i en mild grön ton för att knyta an till omgivningarnas naturområden. Balkongernas räcken är välvda för att tillföra en mjuk form och elegans till arkitekturen.

Entrévåningarna utförs i varmgrått tunntegel som ger materialitet och värme till gaturum och gårdar när man rör sig kring och nära husen.

Bostadsgårdarna öppnar sig med samlingsytor och lekplats mot söder. Entréernas placering ger gårdarna liv och rörelse, och en möjlighet till mötesplatser mellan grannar.

Gemensamhetsytor är främst placerade på den mittersta gården mellan punkthusen och härifrån nås också den gemensamma Hobby Lobbyn.

De norra radhusen har liggande träfasad i en varmgrå kulör som harmoniserar med naturen, berget och grönskan runt om. Radhusen i söder har en ljusare grå kulör och dessa hus har även en kallvind. Moderna fönsterpartier ger bra och fint ljus, samt bidrar till husens karaktär.

arosbostad-tallbacken-collage-1×1

Området

Att ett område ligger mitt i naturen och ändå nära till all tänkbar service och kommunikationer kan låta som en kliché, men för den här delen av Snättringe så är det fullkomligt sant.

Om du går ut från Tallbacken och korsar Gamla Stockholmsvägen kan du ta genvägen rakt över fårhagarna bort till Källbrinksskolan. Här finns skolklasser från förskola till högstadium och en idrottshall som nyttjas av både gymnastik- och innebandyföreningar. Håller du i stället lite snett åt höger kommer du upp till Källbrinks idrottsplats med flera fotbollsplaner, tennisklubb med utomhus- och inomhusbanor samt en utomhusarena för friidrott. Här finns även upplysta motionsspår i skogsmiljö.

Väljer du i stället att följa Gamla Stockholmsvägen västerut kommer du strax till Gömmarens naturreservat med vandringsleder, badplats och uppmärkta skogsslingor för både löpare, cyklare och ryttare. Från Tallbacken har du cykelavstånd till två badsjöar och två olika ridskolor. En tio minuters bilfärd tar dig till Flottsbro, södra Stockholms största skidbacke, med flera liftar och nedfarter som även är öppna sommartid för downhill-åkning med mountain bike.

arosbostad-tallbacken-coffee-1×1

Korta avstånd

För den som vill ta sig till service och shopping går det att hoppa på bussen precis nedanför området och åka sex minuter bort till Huddinge Centrum.

Det går precis lika bra att cykla, avståndet är kort och det finns fina cykelvägar. Huddinge Centrum är ett utomhuscentrum med alla de större kedjorna och ett flertal restauranger och caféer. Det finns en matbutik på gångavstånd från Tallbacken och flera mysiga caféer, bland annat Café Nytorp i den lilla röda stugan vid Källbrinks idrottsplats och Fullersta Gård med anor från 1600-talet.

arosbostad-tallbacken-bike-1×1

Cykla till Zeta

En dåligt bevarad hemlighet i området är du kan cykla längs med ”brandvägen” genom naturreservatet och ta dig bakvägen bort till Kungens Kurvas hela utbud av butiker.

Här ligger även Zetas trädgård som är världsberömt i hela Stockholm för sin fina miljö och trevliga café.

arosbostad-tallbacken-canoe-1×1

Långsjön

Långsjön ligger på gångavstånd för vuxna och cykel- eller vagnavstånd för mindre barn. Att springa eller promenera runt sjön är en populär motionsrunda för Snättringeborna.

Sjön nyttjas flitigt både på sommaren och vintern. Här finns tre kommunala badplatser, flera naturliga klippbad och gott om möjligheter till att fiska. Det är inte tillåtet med motorbåtar i sjön, vilket passar bra för kanotister, långsimmare och små barn som ska lära sig att simma.

Herrängens gård på norra sidan av sjön serverar hemlagad mat och fika i gammaldags herrgårdsmiljö, med sittplatser både ute och inne året om. Här kan du även hyra sup och prova utomhusyoga bland äppelträden.

På vintern plogas en kilometerlång skridskobana och när det är dags för paus stannar du för en italiensk lunch vid Långsjöbadet eller tar ett snabbt stopp vid någon av de mobila korvvagnarna med lokal chark som rullas ut på isen. Vid sjöns östra ände finns en temalekplats med miniatyrer av lokala hus och längs södra sidan finns en lekplats med dinosaurietema.

arosbostad-tallbacken-gommaren-1×1

Gömmaren

Sjön Gömmaren ligger i ett reservat och är omgärdat av tallskog och klippor ända ner till vattenbrynet. Här finns en kommunal badplats med en liten sandstrand och klippbad.

Om du vandrar runt Gömmaren känns det snarare som att du är långt ute i vildmarken än en kvart från södra Stockholms största handelsområde. Gömmaren är en fin fiskesjö med en mycket aktiv fiskeklubb som sköter om sjön. Har du tur kan du få både gädda och regnbågsforell på kroken.

arosbostad-tallbacken-ppl-1
arosbostad-tallbacken-ppl-2

Daniel Pedersen
Spröd Stenugnsbageri

Daniel driver Spröd Stenugnsbageri i Huddinge tillsammans med Mikael Lind och David Blom. 2018 öppnade de bageriet på Hörningsnäsvägen och sedan 2019 driver de även caféverksamhet på Fullersta Gård.

Hur kommer det sig att ni startade Spröd Stenugnsbageri?

David, Micke och jag är gamla kollegor och vi hade pratat om att vi ville öppna ett riktigt bra bageri i Huddinge. Vi hade världens bästa tajming då Huddinge Bageriets gamla lokaler på Hörningsnäsvägen blev lediga. Under ett par år hade det varit catering här, men annars har det varit bageri sedan urminnes tider.

Varför ville ni öppna just i Huddinge?

Jag är uppväxt i Snättringe och flyttade tillbaka till Huddinge i samband med att jag fick barn. Inne i stan kryllar det av bra bagerier, men här i Huddinge tyckte vi att det saknades ett riktigt surdegsbageri. Vi startade i liten skala och fick snurr på verksamheten direkt.

Vad är det som är speciellt med surdeg och hantverksbakat bröd?

Det är både nyttigare och godare än annat bröd! Vi bakar allt matbröd på surdeg som får jäsa 16 till 20 timmar i kallrum. Då frigörs mer näring och brödet får mer smak. Allt bröd bakas i stenugn och vi använder endast ekologiska spannmål utan tillsatser. Eftersom varje skörd är unik så beter sig mjölet annorlunda varje gång. Det gör att vi får klämma och känna på degen för att få den rätta konsistensen.

Bakar ni enbart matbröd?

Nä, vi gör bakverk och kondis också. Vi bakar helt enkelt det som vi tycker är gott och bra.

Det låter som en bra filosofi. Vad är era favoriter i sortimentet?

Min personliga favorit är vår levain och ciabatta. Och för bakverk så är det kardemummabullen. Fast de andra föredrar kanelbullen.

Kan du berätta mer om ert café i Fullersta Gård?

För 1,5 år sedan så fick vi möjlighet att öppna café i Fullersta Gård, som är en gammal gård med fantastisk miljö trots att det ligger centralt i Huddinge. Egentligen är det mer en brödbod och ett lunchställe där vi serverar enklare mat som grillade mackor och sallader. Men vi har också frukost, kondisbitar, tårtor och hemrostat kaffe på menyn. Vill man ta en kaffe och macka i farten på väg mot pendeltåget går det också bra.

Vad innebär det att Fullersta Gård är ett konstcentrum?

Förutom caféet så finns det både konstutställningar och konstverkstan för barn och unga. Man kan komma förbi och lyssna på en föreläsning eller se en utställning och äta något hos oss. På torsdagar och fredagar har vi öppet till klockan 20 och vi har även alkoholrättigheter i caféet så att man kan få ett glas vin eller bubbel till maten.

En avslutande fråga till dig som är hemvändare till kommunen. Vad tycker du är det bästa med att bo i Huddinge?

Att det nästan är som att bo på landet, fast det är nära till stan.

Michaela Nelson Zell
Lågstadielärare

Michaela arbetar som lågstadielärare för nyanlända på Visättraskolan i Huddinge. Hon bor med sin man och tre barn i ett parhus i Snättringe, alldeles i närheten av Aros Bostads projekt Tallbacken.

Hur tycker du det är att bo i Snättringe?

Det är jättebra! Jag brukar tänka att det är enkelt att vara förälder här, för det är så nära till allt och lätt att ta sig överallt. Här finns bra skolor, förskolor och butiker på promenadavstånd. Det är lite som att bo i stan fast man har nära till naturen. Och pendeln tar bara 13 minuter in till City om man vill åka dit.

Ni bor i ett område med mycket parhus, radhus och villor. Hur skulle du beskriva det?

Egentligen så hade jag inte tänkt att jag skulle bo i hus. Jag är född och uppvuxen i stan och ser mig själv som en lägenhetstjej, men nu har jag bott här i nio år och upptäckt att jag trivs väldigt bra med det. Eftersom jag är van att bo i lägenhet så känns det lite tryggt att bo med mycket folk runt omkring. Jag vet vilka som bor i området, alla hejar på varandra och hjälps åt när det behövs.

Det låter verkligen som ett bra område för barn.

Ja, barnen och deras kompisar kan gå till skolan själva och röra sig i området utan att man behöver vara orolig. De gör små upptäcktsfärder på egen hand, som att gå till Hemköp och handla. Personalen är vana vid att barn kommer dit ensamma och är väldigt hjälpsamma.

Hur ser en vanlig dag ut för er när ni är hemma?

Tjejerna är tolv respektive åtta år så de har mycket aktiviteter såsom fotboll och dans. Deras lillebror är tre år så vi brukar ta hans springcykel och gå till någon lekplats eller gå ut och hoppa studsmatta i vår lilla trädgård. Inom gångavstånd finns både Långsjöparken och Dinosaurieparken, eller Tranparken som det egentligen heter. Det är jättemysiga och roliga lekplatser för mindre barn.

Brukar ni åka till någon av sjöarna för att bada?

När tjejerna var yngre åkte vi till både Gömmaren och Långsjöbadet för att bada. Där finns bra badplatser för barn. Vår yngsta har dock varit nöjd med sin uppblåsbara pool på tomten, så vi har inte åkt dit med honom än.

Finns det vinteraktiviteter i närheten?

På vintern så går vi bort till en pulkabacke här i närheten, eller åker skridskor. Det finns både plogad naturis och hockeyrink en bit bort. Vi har även kompisar som bor i ett radhusområde i närheten där föräldrarna hjälps åt att spola en bana på bana på vintern.

Det låter som att det är fullt upp med barnen. Hinner du med att göra något för dig själv?

Det blir mycket promenader! Här finns alltid någon granne som kan tänka sig att följa med på en tur runt Långsjön eller bort till Källbrinkskogen. Eller så sätter jag mig på altanen och njuter av en bok och en kopp te. Det är väldigt fina omgivningar och lätt att vara ute här, sådant som gör att jag trivs.

arosbostad-orminge-broker-1×1

Kontakta våra mäklare för mer information eller frågor

Krister Florin
Fastighetsmäklare
070-511 52 29
krister.florin@fastighetsbyran.se

Erik Nelson
Fastighetsmäklare
072-853 06 59
erik.nelson@fastighetsbyran.se

Alexandra Odell
Extra kontaktperson
070-975 76 91
alexandra.odell@fastighetsbyran.se

Alla bilder är visualiseringar (avvikelser kan förekomma).