• Adress Ekenbergskajen 1-5, Gröndal
  • Bostäder 48
  • Projekt färdigställt 2017
  • Arkitekt Dinell Johansson

Sjöhusen

Precis vid, på och med utsikt över vattnet i lummiga Gröndal skapade Aros Bostad tillsammans med arkitekterna Dinell Johansson ett unikt projekt med tre byggnader och totalt 48 lägenheter. Exklusiva, omsorgsfullt designade, effektiva och genomtänkta bostäder med stora balkonger eller terrasser. Högst upp i husen finns påkostade etagevåningar med privata takterrasser, kaminer och utekök.

Arkitekten berättar

När vi fick frågan om att rita på Kvarteret Sjöhusen i Gröndal kunde vi knappt tro att en sådan plats fanns att tillgå för bostäder i dagens moderna Stockholm.

I början av 1800-talet var Gröndal en plats för borgerskapets sommarnöjen. Med verandor och utsikt mot Mälarens öar och farleder var detta definitionen av det goda livet. Med Sjöhusen har vi varsamt skapat en modern variant av detta boende i nära samspel med vattnet.

Vattnet har alltid varit viktigt och livgivande för Gröndal. Vid sidan av borgerskapets sommarnöjen finns även en historia om Gröndal som industrihamn. Här fanns under en period av industriell utveckling under slutet av 1800-talet och framåt tre varv, snickeri och färgfabrik.

Vi har tagit det som vår uppgift att finna en gestaltning och volymhantering som tar fasta på dessa två historiska arv.

Sjöhusen är unika i Stockholm. Med sin placering längst fram på kajen, och stundtals i vattnet, har husen och de boende exklusiv tillgång till Mälarens vattenspegel. Stora fönsterpartier anspelar på hamnkvarterens behov av stora inlastningsluckor i fasad. Med generösa balkonger, terrasser och stora glaspartier inbjuder man till en nära relation till vattnet som är unik och saknar motstycke i staden.

Husen har försetts med en varierad taklist för att minna om de smala packhusen som förr stod att finna utmed stadens kajer. Den varierade taklisten skapar transparent respektive tätt vindskyddat räcke för takterrassen. Takfoten har medvetet brutits ner för att ge ett mer varierat och småskaligt intryck.

Sekelskiftets villor var ofta av trä. Träfasaderna var utsmyckade och dekorativa.  Delar av Sjöhusfasaderna är klädda med träpanel där däcklocken vackert varierar i täthet. Reliefen skapar ett vackert spel med ljus och skugga över husen, en snickarglädje i modern tappning. Mötet mellan trä, puts och metall anspeglar på de historiska arvet.