Ordonnansen V Gärdet
Ordonnansen V Gärdet
  • Adress Furusundsgatan/Värtavägen
  • Bostäder 120
  • Arkitekt Semrén Månsson

Stilrena bostäder med storslagna vyer

På en av Gärdets bästa adresser uppför vi nya bostäder med ett urbant och stilrent uttryck. Ordonnanen V:s två huskroppar har lägenheter i alla storlekar för att skapa variation och liv, från gatuplan till de översta våningarna. Här finns allt från ytsmarta 1:or till rymliga 6:or, stadsradhus och terrasser med storslagen utsikt.

Njut av sommarens solnedgångar, härliga höstmiddagar och gnistrande nyårsaftnar – vyn är kanske en av Stockholms bästa.

Gott om plats för både prylar och umgänge

Planlösningen för varje lägenhet har utnyttjats effektivt – inget lämnas åt slumpen. Stor vikt har lagts på att skapa öppna umgängesytor i kök och vardagsrum, och låta de avskilda sovrummen bli en mer privat sfär. 

Köken är platsbyggda med praktiska arbetsytor och smarta förvaringslösningar som rymmer allt från finporslinet till köksmaskinerna. I de större lägenheterna är den stora köksön en central del där  familj och vänner kan vara en del av matlagningen.

Förvaring är A och O i en lägenhet och därför läggs stor vikt på att nyttja ytorna med högskåp och klädkammare. Många av lägenheterna är också utrustade med egna, separata tvättrum. 

Sober färgskala och enhetliga material ger en vilsam miljö

Ljuset flödar genom rummen när du kliver in i hallen och fönstren med låg bröstning ger god utsikt. Med fönster i flera väderstreck och samstämmiga material skapas ett ljust och tidlöst boende. Takhöjden på upp till 2,70 meter hjälper också till att skapa rymd.

Materialvalen är enhetliga och färgskalan sober för att skapa en vilsam miljö. Väggarna är målade ljusgrå och fönstren ramas in av en mörkbrun kulör. Det avskalade intrycket mjukas upp av ljusa ekgolv som finns i alla rum utom badrummen.

I badrum och kök återkommer cremefärgad terrazzosten, vilket är en marmorkomposition enligt en gammal italiensk tradition. Blandare och detaljer i rostfritt utförande.

En grön oas mitt i stan

Gärdet har en speciell plats i Stockholms hjärta med sina lummiga grönområden och klassiska funkisbyggnader. En promenad längs vattnet tar dig till Djurgårdens picknickvänliga utflyktsmål, och fortsätter du till Gärdets ostligaste spets möts du av en slående utsikt över Fjäderholmarna och Lilla Värtan.

En stor del av stadens kulturella utbud finns i närheten med museer, konsthallar och konsertlokaler. För den som flyttar till Gärdet med barn finns flera förskolor, grundskolor och lekfulla parkmiljöer i närheten.

Lokalt på Gärdet finns många trevliga caféer, bagerier och restauranger och nya ställen poppar upp hela tiden. Väljer du att äta hemma finns mataffären strax intill och vill du ha bekväm shopping under tak, ligger Fältöversten bara ett par promenadminuter bort. 

Alla vägar bär till och från Gärdet: Tunnelbana och buss tar dig snabbt ner till city och vill du hellre ta genvägen ut från staden, utan att behöva passera innerstadens bilköer, ligger Norra Länken några kvarter bort.

De små gesternas arkitektur – enkla men raffinerade detaljer

Ett samtida bidrag till Gärdets arkitekturskatt

De två husen rymmer ca 120 lägenheter i olika storlekar, fördelade på 4 till 12 våningar med stora balkonger och terrasser. Fasaden i ljusgrå puts ger de resliga byggnaderna ett luftigt intryck, med både en grov och slät struktur som skapar harmoniska skuggspel i olika typer av ljus. Detaljer som träbeklädnad, burspråk och indragna dörrar skapar en omhändertagen känsla.

Genom portikerna får du en inblick till den gröna innergården och vid Furusundsgatans entré möts de två huskropparna på samma nivå. Breda trappavsatser tar dig ner till det öppna grönskande gårdsrummet som inbjuder till lek och avkoppling, där slingrande klätterväxter, blommande träd, bärbuskar och vintergröna växter gör gården till ett levande utomhusrum året om.

I husen finns flera gemensamma utrymmen som både gör vardagen smidigare och lite mer lekfull. Garaget ligger lättillgängligt i källarplan och det stora cykelrummet har plats för hela familjens cyklar. Den egna biografen kan bokas för storslagna filmkvällar och regniga dagar.

Försäljning pågår