Fabriksparken T1 & T2
Sundbyberg
- AdressLöfströms allé & Vasagatan
- ArkitektE/S-A Arkitekter AB
- Bostäder99 (etapp 1) + 92 (etapp 2) lägenheter
- Projekt färdigställtT2: 2022/2023 - T1: 2023/2024
- FörsäljningPågår
Slutsålt i T2!
Alla lägenheterna i första etappen av Fabriksparken är nu sålda, i god tid före första inflyttning. Se bostadsväljaren nedan för de lägenheter vi har kvar i T1.
Nya bostadskvarter mitt i Sundbyberg
Som en del av Fabriksparken planerar Aros Bostad för ett nytt kvarter om totalt ca 190 lägenheter, fördelat på två bostadshus T1 och T2, runt en grön innergård.
Namnen kommer från fastighetens beteckning Tråden 1 och Tråden 2, en del av områdets industrihistoriska arv. Byggnaderna är utformade för att reflektera platsens historia, genom att återspegla karaktären i ett gammaldags industriområde.
Här kommer det att finnas lägenheter från smarta ettor upp till välplanerade femmor. De flesta lägenheter har egen balkong eller uteplats – vissa har till och med två! På taken ryms både privata och gemensamma terrasser med utblick åt flera väderstreck. I projektet T1 hittar du dessutom 4 helt unika stadsradhus i tre plan, med varsin, privat takterrass om ca 40 kvm.
Försäljning pågår.
Ljusa bostäder med tidlös inredning
Ambitionen har varit att skapa ljusa och funktionella bostäder, med hänsyn till fina siktlinjer genom lägenheterna. De större lägenheterna har genomgående planlösning, så att bostaden får ljus från två håll.
Enkelhet, tidlöshet, kvalitet och funktion är begrepp som förknippas med skandinavisk design. Det är också temat för den fasta inredningen i våra bostäder, där organiska material och en naturlig färgskala ger en lugn bakgrund till den personliga inredningen.
Öppet kök med plats för alla
Köken är väl tilltagna och ger tillsammans med vardagsrumsdelen ett härligt utrymme för umgänge eller lek. Köksön i de större lägenheterna utgör inte bara en extra arbets- eller samlingsplats, den bidrar också till att skapa rumslighet i en öppen planlösning.
Luckor och snickerier är i en ljust gråbeige nyans och den vackra skivan i stenkomposit tål både lussekattsbak och första teckningen med tuschpennor. Luckorna finns som tillval i vitt och det går även att få svarta blandare i stället för rostfritt utförande.
Design är inte bara färg och form
…utan även upplevelsen av funktion. Enkelhet, tidlöshet, kvalitet och funktion är begrepp som skandinavisk design förknippas med.
Det är också temat för inredningen i våra bostäder. Vi har lagt mycket tid och omsorg på att välja material och färger som håller för ett aktivt liv och fortsätter vara vackra över tid.
Socialt liv nära stad och park
Fabriksparken är en helt ny stadsmiljö i centrala Sundbyberg med bostäder, restauranger, butiker, skola och kontor. Det nya området kommer att bestå av tre kvarter med totalt 450 nya bostäder.
Husen är placerade så att det bildas små torg ut mot de angränsande gatorna och en skyddad grön gård inom varje kvarter.
Det första kvarteret är färdigställt av Skandia Fastigheter och inflyttat. Aros Bostads kvarter, som utgör den andra etappen av området, omfattar 180 lägenheter som är fördelade på två bostadshus: T1 och T2.
Kontakta våra mäklare för mer information eller frågor
Daniel Fredricson
Reg. Fastighetsmäklare
Mob: 076-176 00 25
daniel.fredricson@MOHV.se
Jimmie Rönnbäck
Reg. Fastighetsmäklare
Mob: 076-176 30 15
jimmie.ronnback@MOHV.se
Boka visning i visningspaviljongen
I anslutning till projektet så har vi uppfört en visningspaviljong där du kan se kök och badrum uppbyggt, se en modell över huset och träffa våra mäklare. Kontakta mäklare för att boka en tid eller boka nedan.
Ruth Osborne
Paul Taylor Lanthandel
Ruth has worked with food and drinks for most of her adult life, and she is passionate about pairing sustainability and food. She was born and raised in London, moved on to New Zealand and Australia, worked with New York restaurants and finally ended up at the local restaurant Paul Taylor Lanthandel in Fabriksparken.
Hej Ruth, how did you end up here in Sundbyberg?
I met Paul Svensson when he was guest chef at the food waste pop up I was running with chef Dan Barber of Blue Hill at Stone Barns in London. Later, he called and wanted me to come and consult with him at Fotografiska.
It was a good fit. We share the love of food and the ambition to make people aware of their impact on the environment. No one can do everything, but everyone can improve by trying one new thing. Paul Taylor Lanthandel was another great opportunity to work together to further this conversation.
What’s your role at Paul Taylor?
I guess my official title is General Manager – some people would say I am the boss, but I hate that word! I would rather say that I’m the fixer, I get things done so that everyone else can do their job. I’m a good eater, but not a good chef so calling myself a boss of a kitchen team doesn’t feel right. We have the best, most inspiring team here at the restaurant. It is a small team, so everyone counts in. It’s a squad – we work together!
Tell me about the restaurant
It is a local restaurant, with a double meaning. We want to make people aware of the environmental impact of food. Hence, almost everything on the menu is locally produced. We do try to only buy from Sweden. It’s a bit challenging during winter though, with only beetroots and carrots. It gets down to a lot of pickling and preserving. Summer is the best time; tomatoes, cucumber, zucchini… let’s go!
Only locally produced food sounds as a great aspiration. What about the drinks?
All our soft drinks and beers and most of our spirits are Swedish. It’s difficult only serving Swedish wine, so we stick to serving only European wines and working with small local importers. They aren’t necessarily certified wines (this can be a question of expense and bureaucracy), however they all come from small producers who are growing organically, working hard and have a strong focus on keeping their soils and local ecosystems healthy and thriving.
What’s your favorite dish on the menu?
We don’t have a set menu so it’s impossible to tell. The menu changes every day. We always serve one vegetarian dish and one main, with well sourced, well reared meat protein. All dishes taste wonderful. Taste is the number one focus! Last summer we had a barbecue offer for eight weeks which was super delicious! We are thinking about something similar for this summer.
How has it been for you during the Covid-pandemic?
It’s been a challenging time, constantly having to re-invent. We have been very careful with the restaurant, and the team has tried to stay positive and get through it. We were also part of this fantastic project; our chefs cooked for the doctors fighting Covid in the hospitals, paid with money donated by the public.
Do you have many regular customers from Fabriksparken?
Yes, we do. We know they live here when they are coming in wintertime without jackets. Some of the locals are here so often that we even know how they take their coffee, which is their favourite wine and the tables they prefer to sit at. It’s inspiring to hear their thoughts about sustainably produced food.
In your opinion, what is the best thing about Sundbyberg?
The people. It is the definitely the people. I have worked in restaurants all over the world, and the locals here in Sundbyberg are amazing. It’s a total mix of young and old families, singles and couples, people who are new and some who have always lived here. Coming from London, I am used to places where people can be who they really are. That is how it feels here. I feel at home.
Felicia & Love
Studentparet Felicia och Love bor i en lägenhet inom den första etappen av Fabriksparken. Love är nyinflyttad Sundbybergsbo och pluggar samhällsbyggnad på KTH med framtida inriktning mot fastighetsekonomi och juridik. Felicia är född och uppvuxen i ”Sumpan”. Hon läser ekonomi på Anna Whitlock och funderar på att studera industriell ekonomi på KTH eller jobba inom modebranschen.
Felicia, du har bott hela ditt liv i Sundbyberg. Vad är det bästa med att växa upp här?
Att det känns som att man bor inne i stan fast med en hemtrevligare känsla till det hela, dessutom slipper man allt buller inne i City. Det är en bra gemenskap här. Man får en riktigt stadskänsla med alla caféer, restauranger och butiker som ligger i närheten.
Love, vad tycker du som nyinflyttad är största fördelen?
Att det är nära till allt. Kommunikationerna är helt otroligt bra, det finns alla färdmedel. Det tar till exempel bara 10 minuter in till Odenplan. Fast om det inte var för skolan hade man egentligen inte behövt lämna Sumpan, för allt finns ju här.
Vad brukar ni göra när ni inte pluggar?
Love: Vi gillar att röra på oss och tränar mycket på gym. Förutom SATS, där vi brukar träna, finns det både Friskis & Svettis och Fitness24seven i närheten. Tidigare bodde jag i Bromma och då var jag tvungen att ta bilen till gymmet. Nu är det bara ett par minuters promenad.
Finns det andra bra träningsmöjligheter utöver gym?
Felicia: Jag har tränat konståkning i 12 år och slutade för några år sedan, men det händer fortfarande att jag går till isrinken som ligger 15 min bort för att träna med mina gamla klubbkompisar. Det finns också en jättefin utebana vid Sundbybergs IP som man kan åka på under vinterhalvåret. Det är kul för både barnfamiljer och ungdomar, fast vi brukar dra dit senare på kvällen när det inte är så många där.
Vilket bra vintertips. Har du något tips för sommaren också?
Det är mysigt att gå till Marabouparken och sola. Eller att ta med sig picknick och gå en promenad till Lötsjön. Vill man ta en längre tur kan man promenera eller springa runt både Lötsjön och Råstersjön.
Hur tycker ni att det är att bo i Fabriksparken?
Love: Det är väldigt bekvämt. Willys finns i byggnaden mittemot och det finns en ICA-butik bara 5 min bort. Förutom detta finns restaurangen Paul Taylor i byggnaden och de serverar otroligt god mat.
Felicia: Det finns över huvud taget många bra caféer här i närheten, till exempel Espresso House och Thelins med otroligt goda bakverk. Café Boullan har funnits i Sumpan jättelänge och är väldigt mysigt. Det finns också en restaurang/bar som heter The Public, med en riktigt härlig vintagestil, som man kan gå till för en drink.
Tack för många bra uppslag på vad man kan göra när man bor här. Vill ni lägga till något mer?
Felicia: Jag kan säga att frisörsalongen Moment i Fabriksparken är riktigt bra, faktiskt bättre än en del proffssalonger. Mycket bra kvalitet och härlig personal.
Helena Holmberg
Marabouparken Konsthall
Helena har arbetat med samtidskonst sedan mitten av 90-talet. Hon började som Konsthallschef för Marabouparken för två år sedan. Då kom hon direkt från ett uppdrag i Trondheim, där hon utvecklat en konsthall i en gammal brandstation.
Vad var det som lockade dig att börja på Marabouparkens konsthall?
Marabouparken har alltid varit en av mina favoritkonsthallar. Den har en folklig och öppen prägel, en speciell och generös feeling. Det finns värme i platsen och dess historia.
Kan du berätta lite om historien?
Parken anlades ursprungligen som en rekreationsanläggning för personalen på Maraboufabriken. Ägaren, som var norrman, hade en social ambition och ville skapa en möjlighet för arbetarna och deras familjer att ta en paus. Idag är parken en arena för samspelet mellan människa och natur – med stort fokus på klimatfrågor och hållbarhet.
Hur kom det sig att det blev en konsthall på platsen?
När Maraboufabrikens verksamhet flyttades så tog kommunen över parken och byggnaderna. De skapade då en stiftelse med inriktning mot samtidskonst och gjorde en konsthall av det gamla laboratoriet där nya smaker tidigare hade forskats fram. Många kommer även på besök för arkitekturens skull. Byggnaderna är ritade av kända arkitekter och utgör en del av svensk industrihistoria.
Kan du ge något exempel på en utställning?
Parken är utgångspunkten för arbetet och influerar programmet för utställnings- och programverksamheten. Just nu pågår en utställning som även är en visuell doktorsavhandling. Den handlar om relationen mellan människa och häst, om danskoreografi och dressyr. Förra sommaren ordnade vi linodling i parken, där man kunde följa hela förloppet från sådd till skörd och behandling av linet. Vi har även haft bihotellsprojekt för barn och en väldigt omtyckt samtida textilutställning.
Vem riktar sig parken och konsthallen till?
Vi har öppet för alla. Konsthallen har cirka 25 000 besökare per år och vem som är intresserad beror ju mycket på vilken typ av utställning det är. Hur många som besöker parken vet jag inte, men det är säkert ett par hundratusen besök om året. Många som bor i området kommer hit för att sola och njuta av blommorna på sommaren, eller för att åka pulka och dricka varm choklad på restaurangen under vintern.
Hur tänker du runt att området utvecklas med nya bostäder och verksamheter?
Jag känner passionerat för platsen och vill utveckla den för alla som flyttar hit. Marabouparken är ett besöksmål som sätter Sundbyberg på kartan. Vi samarbetar med aktörerna runt omkring, för att föra ut konsten i närområdet och möjliggöra för fler att hitta hit. Ibland är det härligt att göra resor eller åka till stan, men ibland är det härligt att bara gå ner på hörnet i kvarteret där man bor – att ha en spännande plats där man är.
Vill du addera något innan vi avslutar?
Ja, att hela det här området är en pärla. Parken har med rätta blivit utnämnd till Sveriges vackraste park och utöver konsthallen finns en bra restaurang med stor fin uteservering. Jag tänker på Marabouparken som Sundbybergs Louisiana.