Låt livet ta plats i Solna

Bosse Rappne

DRIVER ULRIKSDALS HANDELSTRÄDGÅRD, UPPVUXEN I SLOTTSTRÄDGÅRDEN

Hur skulle du beskriva Ulriksdals trädgårdar?
I en tid när vi inte ens tycker oss hinna laga mat fyller en plats som Ulriksdal en viktig funktion. Här finns en bit odlad natur och vi inspirerar folk till att själva lära sig odla. Många kommer hit och hämtar kraft och jag tror också att de flesta åker här ifrån med inspiration och tillförsikt. Slottsträdgården är Solnas tredje största utflyktsmål efter Friends Arena och MOS. Jag tror på vikten av kretsloppet. I caféet och på restaurangen använder vi bara ekologiska varor och vi lagar allt från grunden.

Vilka är dina tips för att skapa en trivsam balkong eller terrass?
Det beror på vilket läge balkongen har. Är det en vanlig balkong mot norr skulle jag satsa på gröna växter som inte blommar. Annars är ett dvärgsyrénträd i kruka en favorit. Det är härligt att kunna sitta under den blommande kronan på balkongen. Bredvid tänker jag mig kryddor som luktar gott, exempelvis timjan och rosmarin.

Sofia Ruhne

VINPRODUCENT OCH DELÄGARE I THE WINERY HOTEL

Vad tycker du om området?
Vi är del i en enorm stadsutveckling och det är en ynnest och oerhört spännande att få vara med när ett nytt område
i Stockholm växer fram. The Winery är ett modernt och miljömedvetet projekt vilket matchar förutsättningarna för området.

Vilken betydelse tror du hotellet har för området i sig?
Jag har nyligen träffat flera personer boende i Solna som beskriver The Winery som deras förlängda vardagsrum. Hit går man med vänner, för att ta en aperitivo, äta en god middag och njuta av mat i kombination med ett vinpaket. Hotellet fungerar också alldeles utmärkt att komma till på egen hand. Här kan man dricka gott italienskt kaffe och ta ett möte.

The Winery har blivit omnämnt som en av världens tio bästa takbarer, hur kändes det?
För oss var det förstås oerhört kul att bli omskrivna av den amerikanska affärstidningen Forbes. Förutom lilla Solna,
var det andra städer som Tokyo, Sidney och New York med på listan.

Peter Khoury

PROJEKTERINGSLEDARE PÅ NCC INFRASTRUCTURE, DIRIGERAR MARKPROJEKTERINGEN FÖR JÄRVA KROG

Bostadshus och trafikerad väg, hur går det ihop?
När man bygger på attraktiva platser i Stockholm är det omöjligt att komma ifrån trafikerade vägar. Järva Krog är ett fantastiskt område med väldigt många fördelar som närhet, natur och sammanhang. Ett stort plus med infrastruktur är att det innebär tillgänglighet. Bussar går utanför och lika lätt som det är att ta sig in till centrala Stockholm är det att åka till Arlanda.

Vilket är receptet för att skapa en trivsam boendemiljö?
Vi månar om att Järva Krog växer fram som en trygg och inspirerande vardagsmiljö. Bebyggelsen är blandad med bostäder, kontor, restauranger och butiker vilket gör att området blir levande dygnet runt. Landskapsarkitekterna ser till att det blir en behaglig och vacker utemiljö med planteringar, träd och belysning. Det är viktigt att skapa naturliga mötesplatser där man vill vistas och människor
kan mötas och umgås med varandra.

Vilka tror du kommer att trivas i Järva Krog?
Det är perfekt för barnfamiljer som vill bo nära innerstaden, men passar egentligen olika åldrar varför jag tror på en blandad publik. I Järva finns alla funktioner man kan önska sig. Närhet till skolor och förskolor liksom det är en hållbar och cykelvänlig stadsdel.