Låt livet ta plats i Nacka

Helena Leach

CREATIVE DIRECTOR OCH BOENDE I NACKA

Vad är det bästa med Nacka?
Närheten till både stad och vatten. Jag älskar att bo tio minuter från Södermalm och samtidigt ha gångavstånd till havet! Många områden i Boo och Nacka har dessutom skärgårdskaraktär, med klipphällar och tallskog, vilket jag personligen tycker är väldigt
härligt.

Vilka fördelar ser du för dina barn att växa upp i området?
Närheten till naturen, havet, men ändå staden inom nära räckhåll. Det finns möjligheter till aktiviteter och sport, friluftsområden,
simhall, skatepark och fotbollsplaner överallt.

Du jobbar i innerstan, hur tar du dig till jobbet och hur utnyttjar du restiden?
Jag åker buss. Som normalt fungerar väldigt smärtfritt och relativt snabbt. Motorvägsbussarna går raka vägen och det är
smidigt. Ibland cyklar jag, det är härligt med frisk luft och fina cykelvägar ända in till stan.

Daniel Lindeberg

Från stjärnkock till bagare i Orminge, varför då?
Egentligen är det inte så konstigt, jag har ägnat halva livet åt att baka och halva livet åt Michelinkrogar. När jag och min tidigare kollega på restaurangen Frantzén/Lindeberg gick skilda vägar kom jag snabbt fram till att jag ville baka – och baka där jag bor.
Många tyckte att det var ett konstigt val. Men jag ser det som en förmån att få baka och vara närmare familjen.

Vad tror du ett bageri tillför Orminge centrum?
Jag har en romantiserad bild av det franska landsbygdsbageriet och brukar också använda mig av ett citat därifrån: ”Vad är en by utan bullar och vad är bullar utan en by.” Det handlar om vardagsglädje och jag drivs av känslan av att kunna ge människor en upplevelse. Till skillnad från restauranger som man är beredd att åka extra till är det närhetsprincipen som gäller för ett bageri. Man går dit för att köpa bröd, ta sin kaffe, ett möte eller träffa kompisarna.

Nairi Schlyter

RECEPTIONIST FRISKIS & SVETTIS I ORMINGE

Vad gillar du med Orminge?
Det bor många trevliga människor här som jag träffar både i barnens skola och inte minst på jobbet som det dessutom bara tar mig fem minuter att komma till. Naturen är underbar och det finns många fina sjöar att bada i. Allra bäst tycker jag om Trollsjön, vattnet är klart och klipporna är fina. Dessutom är det så nära stan! Folk tror att Orminge ligger långt ut, men det tar inte mer än tjugo minuter till Slussen. Det är fantastiskt.

Vilka är det som tränar på Friskis?
Det är det som är så underbart. Alla! Ska man kategorisera går de unga mer på gym medan medelålders och seniorer väljer både pass och gym. Seniorerna som disponerar över sin tid kommer gärna om förmiddagarna. Det är så gulligt för saknar de någon hör de med mig i receptionen och undrar om jag vet något. Stämningen är verkligen familjär.