Hobby Lobbyn

Laga något gammalt eller prova något nytt

Hobby Lobbyn är precis vad det låter som – en mötesplats för de boende med utrymme för olika specialintressen. Här kan man mecka med cykeln, renovera möbler, måla eller laga leksaker. Hobby Lobbyn är ett rum för att få saker gjorda, för att prova något nytt eller låta drömmar bli verklighet.

Petra Gardefjord

GRUNDARE OCH ÄGARE AV BETON (F.D. MINI MOCKS)

Hur kommer det sig att det blev Betón?
Tankarna på att tillverka tofflor föddes när jag fått mitt andra barn, en matglad och rund liten flicka som var lugn till sinnet, sov mycket och var nöjd med att bara sitta och titta. Det var harmoniskt och jag hade tid att tänka. Däremot fick jag ständigt böja mig ner. Inga strumpor, mockasiner eller skor satt uppe på hennes knubbiga små ben. Eftersom allt trillade av började jag själv sy tofflor med resår. Helt plötsligt var det många som kom fram, frågade och sa, åh vilka fina, var kan man köpa sådana? Det var roligt att sy och jag tillverkade också mössor, leggings och byxor och fylldes av känslan att folk gillade det jag gjorde. Eftersom jag inte hade något jobb att gå tillbaka till, satte jag utan att ha särskilt mycket att sälja, upp en Tictail-shop; en egen webshop. Idén till Betón var född och sedan dess är allt i gång.

Hur skulle du använda ett rum som Hobby Lobbyn?
Perfekt utrymme för stora sömnadsarbeten, t ex mina sammetsgardiner som jag har i butiken. När jag sydde dem höll rummet fullkomligen på att svämma över av puderrosa textil och det hade varit skönt med extra yta.

Erika Rosenbaum

TRIATHLET, LÖPCOACH, FÖRELÄSARE OCH DEN SOM MYNTAT BEGREPPET SWIMRUN

Vad är kvalitet?
För mig är kvalitet lika med tid. Tiden är min mest värdefulla valuta som jag alltid ser till att ha gott om. På fredagseftermiddagarna
när barnen slutat skolan finns inget mer. Först kör jag och min dotter Maja swimrun ihop och sedan låter vi kvällen utvecklas i egen takt. Vi brukar ta med oss spritköket ner till stranden, alla lämnar sina telefoner hemma och så lagar vi middag på plats, kanske gör vi en god gryta ihop, snackar och bara är.

Vad är bra med gemensamma utrymmen som Hobby Lobbyn?
Superbra till så mycket. Mecka och göra rent cykeln. På vinterhalvåret ställer jag in min trainer och ber mina andra cykel- kompisar göra likadant så kör vi tillsammans. Också toppen att ta med ett par mobila högtalare och gemensamt ladda för ett pass med styrke- och cirkelträning.

Pontus Silfverstolpe

GRUNDARE AV BARNEBYS, EN SÖKSAJT FÖR KONST, DESIGN OCH ANTIKVITETER

Hållbarhet, vad betyder det för dig?
Begreppet hållbarhet är synonymt med kvalitet. Att omge sig med kvalitet har alltid varit en dyr lyx, men tack vare en fungerande andrahandsmarknad är det numera både möjligt och förhållandevis billigt. Återvinningsbranschen jag verkar i kommer att attrahera allt fler med anledning av vår växande medvetenhet om att jordens resurser håller på att ta slut. Jag tilltalas av tanken att skapa hållbart för generationer. Vi kan inte längre, vare sig med gott samvete eller vår kunskap, överkonsumera icke-kvalitet som vi gjort de senaste decennierna. Konsumenternas medvetenhet och krav bli allt större.

Ett rum som Hobby Lobbyn, hur skulle du använda det?
Nu när barnen börjar bli större vill de gärna sätta sin egen prägel på sina rum. Min äldsta dotter vill måla väggarna ljusgrå och byta till en mysigare stil. Här kan vi tillsammans måla om min gamla byrå och slipa av bordet som vi köpte på loppis i somras. Jag tror hon kommer att tycka att det blir jättefint!

Vill du ha fler tips?

Kolla in Naturskyddsföreningens sida fixagrejen. Här finns massvis av tips och hemmahacks för att förlänga livet på dina prylar och spara lite på miljön.

Fixa grejen!

 

Läs mer om fixagrejen